Hällbyvallsodlarna

Odlingslotter i Luthagen

Tips från årshjulet

| Inga kommentarer

I slutet av mars/början av april kan man börja med inomhussådd av t.ex. purjolök, lejongap, tomater osv. Titta i fröpåsen och se efter hur stora fröna är. Ju mindre frön desto tidigare sådd. Purjolök har ganska stora frön men kan sättas inomhus i mars om man vill ha stora plantor.

Om våren är tidig bör man komma igång med rensning av lotten i april. Särskilt viktigt är det att få bort maskrosor och tussilago som annars snabbt tar över hela lotten. Det kan t.o.m. vara så att jorden reder sig och det kan gå att fräsa jorden. Om man ska gräva eller fräsa på våren finns det olika meningar om. Har man grävt på hösten, behöver man inte gräva på våren också. En del väljer att fräsa relativt grunt. Det kan räcka med att röra om i ytan och rensa. Tänk bara på att direktsådd bör ske så snart som möjligt efter fräsningen för att fukten i jorden ska finnas kvar vid sådd. Alternativt kan man lägga på en fiberduk för att behålla fukten, och man kan även vattna på fiberduken.

Under april är det lämpligt för inomhussådd av lite mer snabbväxande växter t.ex. astrar, olika typer av kål och kryddväxter såsom basilika.

Nya växter och buskar bör planteras under april/maj. Nu finns även krukodlade växter och buskar, t.ex. rosor och vinbärsbuskar. De kan planteras ut under hela sommaren.

Läs mer i Årshjulet för odling.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.