Hällbyvallsodlarna

Odlingslotter i Luthagen

Frö- och sticklingsbytardag

| Inga kommentarer

15 september kl. 11-13 på Hällbyvallen

Det verkade finnas intresse för en bytardag för frön och sticklingar, så en av våra medlemmar Mimmi Hansson har organiserat detta. Här kommer informationen som finns i eventet på Facebook för er som inte har Facebook.

Eventet hittar ni här:
https://www.facebook.com/events/2093199007656490/

”Om någon vill ta initiativ till att t ex fixa några termosar kaffe, har någon superbra idé som skulle göra bytet bättre eller liknande så är det självklart välkommet . Jag vill dock redan från början vara tydlig med att jag inte har tänkt göra mycket mer än att organisera/planera lite för att en bytardag ska bli praktiskt möjlig.

Vi hoppas på att det är fint väder så att vi kan vara på den gemensamma ytan mitt bland lotterna. Är det dåligt väder är vi där i alla fall och tar med oss regnkläder/paraplyn och lägger våra frön i plastpåsar.

Jag tänker att man kan byta både frön, sticklingar och hela plantor man tröttnat på. Här är ett förslag på hur vi kan göra, kom gärna med synpunkter om något verkar ogenomtänkt.

Fröbyte, gör såhär: 

1. Portionera upp en rimlig mängd frön av valfri växt. Vad som är ”en rimlig mängd frön” får du avgöra själv, men tillräckligt många för att åtminstone några ska gro – för bondbönor kanske det betyder fem bönor, för blåklockans pyttefrön kanske det är bättre att lägga i en nypa än att räkna exakt. Det är roligare om vi lämnar in lite olika, varierande frön än t ex 20 omgångar solrosfrön (även om det inte är nåt fel på solrosfrön). 

2. Om du tagit egna frön, se till att fröna är mogna och ordentligt torra så att de inte riskerar att mögla. Undvik frön från s.k. F1-hybrider – de är inte genetiskt stabila och kommer sannolikt inte ge en planta som är likadan som moderplantan. Om en växt du köper är en F1-hybrid brukar detta vara markerat på fröpåsen, krukan eller på något annat vis i butiken. 

3. Lägg frön i ett litet kuvert eller liknande. En snabb googling på ”origami seed packet” och några ark skrivarpapper är en bra och billig variant på kuvert. 

3. Märk upp kuvertet med växtens namn på svenska och gärna även på latin om du känner till det. Då kan den som byter till sig fröna själv hitta information om hur växten bäst tas om hand.

4. Ta med dig dina kuvert till bytardagen.

5. Lägg dina frökuvert på det gemensamma ”bytarbordet” och berätta hur många du lämnar in. 

6. Ta det lugnt, kika på vilka frön som kommer in, prata exalterat om växter och odling med övriga deltagare, eller gör något annat spännande tills jag säger till.

7. Gå lugnt och sansat och välj högst så många frökuvert som du själv har lämnat in. 

8. Kom ihåg att vara trevlig och inte hetsa och stressa. Om just det där frökuvertet du hade spanat in hann plockas av någon annan kanske ni kan dela på det, eller så kanske den som lämnade in det har fler frön att bjuda på.

9. Gläds åt dina nya frön.

Stickling-/plantbyte, gör såhär:

1. Ta sticklingar av det du vill byta bort. Det kan bli lite kort om tid för dem att rota sig, men om möjligt är rotade sticklingar trevligast. Om du är osäker när du tar sticklingen, lolla upp om växten behöver ha rotdelar med för att kunna föröka sig. Det vore trist att få fina sticklingar som sedan inte kan överleva.

2. Linda lite vått hushållspapper runt rötter eller snitt och sätt en plastpåse runtom, så att de inte torkar ihjäl.

3. Skriv växtens namn på t ex en bit frystejp och märk upp växten.

4. Följ resterande steg för fröbyte ovan.”

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.