Hällbyvallsodlarna

Odlingslotter i Luthagen

Tips från årshjulet – juni

| Inga kommentarer

Nu är det dags för plantor som dragits upp hemma att få komma ut. Det gamla rådet att inte göra detta före 6 juni, nationaldagen, gäller fortfarande. Men visst kan man chansa med en fiberduk på. Duken skyddar även mot stark sol som de små plantorna har svårt att klara. De som odlar dahlior vet också att plantorna inte ens tål så låg temperatur som +2 grader.

Olika typer av kål kan behöva odlas under duk eftersom kålfjärilar annars äter upp dem. Numera finns behändiga tunnlar att använda.

Pallkragar har blivit populärt och ger skydd för växterna. De kan rekommenderas för växter som man vill avskilja från övriga. Det finns nu väv som kan sättas över en pallkrage och som har gummiband. Praktiskt!

Om man använder sig av pallkrage, tänk då på att blanda upp plantjorden med lera eftersom den innehåller många mineraler som i sin tur ger nyttigare grönsaker.

När man sedan sätter ner sina plantor i jorden, är det viktigt att hacka och luckra upp så att rötterna får tillgång till luft – om inte, kvävs de av syrebrist. Enligt Yngve är detta den billigaste gödningen.

Juni är månaden då allt växer så det knakar, även ogräs. Det är jätteviktigt att rensa och hålla efterMan kan även förebygga ogräsets uppkomst genom att hacka och rensa.

Runt 10 juni inspekteras alla lotter och gångar av styrelsen för Hällbyvallsodlarna och då bör alla lotter vara rensade från ogräs och odlingen vara i full gång. Ingen lott är den andra lik och det är ju så kul! En av de viktigaste uppgifterna för oss alla är att vi håller efter ogräset så att det inte sprids på den egna lotten eller mellan lotterna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.