Syftet med detta årshjul är att tipsa varandra om när det är lämpligt att komma igång med arbetet på odlingslotten; både när det gäller att bereda jorden, att förgro frön och potatisar, att plantera nya buskar och hur vi sköter våra lotter under resten av året osv. Meningen är att vi alla bidrar och fyller på med kunskap i detta årshjul. Vill du kommentera någon del eller lägga till ett tips, mejla styrelsen på info@hallbyvallsodlarna.se
Januari
Mitt i vintern ligger våra lotter förhoppningsvis under snön och vilar. Men redan i januari är det dags att börja fundera över nästa säsong; planera vad som ska odlas, beställa frön och faktiskt sätta de första fröna i slutet av januari. Ju mindre fröna är, desto tidigare ska de förodlas. Penséer och rotselleri är exempel på frön som tar mycket lång tid på sig. Följ anvisningarna på fröpåsarna. Äntligen är det dags igen!
Februari
Under denna månad så sker sådd av många frön, särskilt blommor, inomhus. Det är dock viktigt att inte börja förskola frön (plantera i burkar, ett och ett) för tidigt för då blir växten ranglig och ränner iväg. Att dra upp frön inomhus kan vara svårt (i vissa fall omöjligt) om man inte har tillgång till någon kall plats när de har grott. Det är lämpligt att använda balkongen så mycket som möjligt för växter som ska sättas ut på lotten senare på våren. Men ge akt på utetemperaturen! Följ anvisningen på påsarna när det är lämpligt att så.
Om man inte har en balkong, är det nästan bättre att så direkt i jorden senare och täcka med fiberduk.
Under februari/mars går det utmärkt att klippa vinbärsbuskar. Svarta vinbär kan klippas ganska hårt, ta bort gamla grenar. Röda vinbär tål mindre beskärning, därför är det lämpligast att ta bort enstaka grenar varje år.
Mars
I slutet av mars/början av april kan man börja med inomhussådd av t.ex. purjolök, lejongap, tomater osv. Titta i fröpåsen och se efter hur stora fröna är. Ju mindre frön desto tidigare sådd. Purjolök har ganska stora frön men kan sättas inomhus i mars om man vill ha stora plantor.
April
Om våren är tidig bör man komma igång med rensning av lotten i april. Särskilt viktigt är det att få bort maskrosor och tussilago som annars snabbt tar över hela lotten. Det kan t.o.m. vara så att jorden reder sig och det kan gå att fräsa jorden. Om man ska gräva eller fräsa på våren finns det olika meningar om. Har man grävt på hösten, behöver man inte gräva på våren också. En del väljer att fräsa relativt grunt. Det kan räcka med att röra om i ytan och rensa. Tänk bara på att direktsådd bör ske så snart som möjligt efter fräsningen för att fukten i jorden ska finnas kvar vid sådd. Alternativt kan man lägga på en fiberduk för att behålla fukten, och man kan även vattna på fiberduken.
Under april är det lämpligt för inomhussådd av lite mer snabbväxande växter t.ex. astrar, olika typer av kål och kryddväxter såsom basilika.
Nya växter och buskar bör planteras under april/maj. Nu finns även krukodlade växter och buskar, t.ex. rosor och vinbärsbuskar. De kan planteras ut under hela sommaren.
Maj
Den 10 maj ska arbetet på alla odlingslotter vara igång. Helst bör alla lotter och gångar vara helt rensade eftersom direktsådden på lotten ska ske. Vissa frön behöver mer värme och fukt för att gro bra. Det gäller framförallt olika bönsorter men även rödbetor. Det kan man lösa med att täcka raderna med fiberduk. Annars bör man vänta till 15-20 maj beroende på väder. Bondbönor kan man så runt den 15 maj. Om man blötlägger bondbönor 4-5 dagar, kan man redan där se vilka som gror och vilka som inte gör det, en tidsbesparing.
Frön av persilja och sockerärtor vill gärna komma i jorden så tidigt som möjligt och tar inte skada av fukt eller kyla. Det gäller även många blomfrön som man kan så direkt. Många blomfrön kan sås i slutet av april, början på maj.
Även potatis kan sättas tidigt. Vill man ha potatis till midsommar så bör den få förgro, ljust och om möjligt kallt. Skotten bör helst inte bli mer än ca 1-1,5 cm och vara knubbiga. Det är därför de helst ska gro i något utrymme med bara några plusgrader och ljus.
Gurka, pumpa och squash sås inomhus, förslagsvis vecka 19, och sätts ut på balkongen så fort skotten börjar synas. Där kan de stå ca 4 veckor före utplanteringen som bör vara efter den 6 juni.
Juni
Nu är det dags för plantor som dragits upp hemma att få komma ut. Det gamla rådet att inte göra detta före 6 juni, nationaldagen, gäller fortfarande. Men visst kan man chansa med en fiberduk på. Duken skyddar även mot stark sol som de små plantorna har svårt att klara. De som odlar dahlior vet också att plantorna inte ens tål så låg temperatur som +2 grader.
Olika typer av kål kan behöva odlas under duk eftersom kålfjärilar annars äter upp dem. Numera finns behändiga tunnlar att använda.
Pallkragar har blivit populärt och ger skydd för växterna. De kan rekommenderas för växter som man vill avskilja från övriga. Det finns nu väv som kan sättas över en pallkrage och som har gummiband. Praktiskt!
Om man använder sig av pallkrage, tänk då på att blanda upp plantjorden med lera eftersom den innehåller många mineraler som i sin tur ger nyttigare grönsaker.
När man sedan sätter ner sina plantor i jorden, är det viktigt att hacka och luckra upp så att rötterna får tillgång till luft – om inte, kvävs de av syrebrist. Enligt Yngve är detta den billigaste gödningen.
Juni är månaden då allt växer så det knakar, även ogräs. Det är jätteviktigt att rensa och hålla efter. Man kan även förebygga ogräsets uppkomst genom att hacka och rensa.
Runt 10 juni inspekteras alla lotter och gångar av styrelsen för Hällbyvallsodlarna och då bör alla lotter vara rensade från ogräs och odlingen vara i full gång. Ingen lott är den andra lik och det är ju så kul! En av de viktigaste uppgifterna för oss alla är att vi håller efter ogräset så att det inte sprids på den egna lotten eller mellan lotterna.
Juli
Fortsatt rensning och gallring är viktigt under sommaren. Vattning av våra lotter behövs. Det gäller särskilt kål, bönor, gurkor osv. Vattna mycket när du gör det och gör större mellanrum mellan gångerna så att rötterna inte luras att stanna kvar på ytan. Det är dock tur att vi har den lerjord vi har på våra lotter som håller vatten bättre än andra jordtyper.
I slutet av juli är det dags att börja plocka hallon och vinbär. Härligt! Efter skörd kan hallon-buskarna beskäras och man tar bort äldre skott (de fjolårsskott där man har skördat) under hösten. Vinbärsbuskarna beskärs i februari/mars.
Passa på att så ärtor eller honungsfacelia på de delar av lotten där du redan har skördat. Torkade ärtor går att köpa i en matbutik och honungsfacelia finns som fröpåse hos någon av blomsterkedjorna. När växterna kommit upp och fått växa någon meter, så myllas de ner i jorden som jordförbättring till kommande år. Man kan även sätta solrosor som ger mycket bladmassa.
Augusti
Under denna månad så skördar vi vad vi sått. Det är så härligt! Redan under slutet av augusti kan den första frosten komma. Odlingsväven kommer då väl till pass för att förlänga växt-perioden lite.
Viktigt att rensa under augusti/september så att ogräset hålls efter. Ogräset brukar ofta få en andra säsong när de tidiga höstregnen inträffar.
September/Oktober
Det man gör på hösten har man igen på våren. Höstgrävning ska ske då växterna slutar att växa. Lättast och lämpligast är det att gräva på hösten när jorden börjat frysa eller håller ihop av vatten. Det är viktigt att varje spadtag vänds ordentligt så att ev. växter kommer underst. De växter som kommer ner i jorden under höstgrävningen (så kallad gröngödsling), förbättrar jorden avsevärt.
Vissa år får föreningen hem gödsel på hösten. Om man vill sprida gödsel på sin lott på hösten så är det bäst att det sker före höstgrävningen. De som hellre vill mylla ner den på våren, sparar gödseln i en hög på lotten över vintern och sprider den sedan.
November/December
Nu är det dags att täcka rötterna på vissa växter t.ex. klematis. En del är dock mycket härdiga t.ex. alpklematis. Under sommaren bör man också täcka runt många klematis som inte gillar att ha för varmt om fötterna. Under sen höst är det dags att klippa vindruvsplantor. Många lotter har vindruvor och klippanvisningar finns på nätet. Vindruvor kan täckas med väv över vintern så att de förhoppningsvis klarar sig bättre. Innan tjälen slår till är det även dags att sätta vitlök om du vill hinna få stora härliga klyftor till nästa år.